* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 17:45 
Zach, mechanizmy dziedziczenia są troszkę bardziej skomplikowane i akurat nie sądzę, żeby głos rodziców miał aż takie znaczenie.

To czy jesteś basem będziesz wiedział gdzieś w okolicy 25 roku życia. Czasem nawet na początku 2 dekady.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 17:47 

Online: 52d 18h 59m 15s
GG: 0
Zach napisał(a):
Już jako malutka i niepozorna zygota jesteś typem głosu, jednak tak naprawdę prawdopodobnie typ głosu najlepiej oceniać po jego rozwinięciu. Wiadomo, że bas który ma ma 16 lat będzie brzmiał inaczej niż 40 letni bas który pracuje nad swoimi dołami. Jeżeli przeczytałeś to co napisałem w cafe i zrozumiałeś to nie powinieneś zadawać takiego pytania. xD

Jeżeli twoja mama ma piskliwy głos i gdy się kłóci z twoim tatem który podczas mowy mówi raczej nisko i i właśnie tak śpiewa kolędy na boże narodzenie czyli ani wysoko ani nisko jesteś barytonem albo baritenorem. Natomiast gdy twój tato ma taki wysoki jaśniutki głosik podobnie jak twoja mama prawdopodobnie jesteś tenorem. Jeżeli jednak twój tato śpiewa i mówi nisko podobnie jak twoja mama w porównaniu do piszczących kobiet które na pewno kiedyś słyszałeś jesteś basem.

natomiast gdy twoi rodzice mówią średnio wysoko jak na kobietę i mężczyznę masz podwójną szansę na średnio wysoki głos kobiecy bądź męski bądź równą szansę na basa lub tenora

Możesz podać jakieś źródło? Bo mi wydawało się zawsze, że głos nie musi być cechą dziedziczną samą w sobie, a jedynie wypadkową budowy ciała. To o czym mówisz działa przy krzyżowaniu kwiatów, ale człowiek jest trochę bardziej skomplikowany :P

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 18:14 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Poza tym mogliby się też liczyć dziadkowie, nie mam racji? Recesywnie...

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 18:58 

Online: 52d 18h 59m 15s
Zach napisał(a):
Wypadkowa to może być wtedy gdy skaleczymy się w organizmie wszystko jest sterowane przez DNA, nic nie dzieje się bez wydanego komórce rozkazu np wypadanie włosów, wyrzynanie zębów, kolor skóry, oczu, włosów mimo, że wszyscy uważamy nasze głos za coś wyjątkowego jest on genetycznie tak skomplikowany jak kolor oczu. To znaczy, że jest on tylko skutkiem zajścia odpowiednich procesów biologicznych. Pod tym względem nie jesteśmy bardziej skomplikowani od jednokomórkowych eukariontów. Przykro mi ale taka jest bolesna prawda.

Ja nie twierdzę, że tak nie jest, ale wydaje mi się, że głos to nie same struny głosowe. Mówiąc o budowie ciała miałem na mysli, że oprócz strun jest pewnie cała masa czynników, które nadają głosowi barwę i kolor. Nie muszą one być stricte powiązane z samymi strunami głosowymi, ale mają swój wpływ np. gdzieś wyczytałem, że tenorzy zazwyczaj maja krótką szyję (nie wiem ile w tym prawdy :P)

Byłoby fajnie jakby ktoś znalazł jakiś artykuł lub literaturę na ten temat. :D

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 22:35 
Ekhm... Zach.

Oprócz długości i grubości strun głosowych na barwę głosu ma wpływ wielkość krtani oraz różnych przestrzeni nad krtanią. Łącząc to wszystko wychodzi dopiero typ głosu. Czynników jest tyle, że raczej ciężko by było, żeby to czysto zależało od głosu rodziców.

Zresztą prosty przykład- Ojciec mój jest LB, a Matka Mezzo. I gdzie mój SB? ;p U Ryja podobnie, rodzice nie mają jakiś super niskich głosów w przeciwieństwie do niego. Natomiast z tego co pamiętam jego dziadek był basem (chociaż zupełnie nie pamiętam kiedy to mówił i czy tego sobie nie wymyśliłem, sam odpowie jak w wątku napisze).
Moja siostra dla odmiany ma dokładnie taki sam typ głosu jak moja Matka. Moja dziewczyna ma ojca SB i matkę Mezzo. Sama jest Altem.

Dziedziczenie jest troszkę za bardzo skomplikowane, żeby wyciągać średnią z głosów rodziców.
Tym bardziej, że skoro tyle części ciała za niego odpowiada, to będzie o wiele bardziej skomplikowane niż np. kolor oczu. Takie moje zdanie.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 12:08 
Dobra, wygrałeś xd

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 12:37 

:D Zach, forumowy genetyk

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:18 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Proszę Was, to jest wiedza z poziomu gimnazjum...

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:41 

Tak, ale typu głosu w gimbazie się nie rozkminiało na biologii za pomocą genetyki i nikt nie wie czy to na pewno tak działa :p Zach to wyjaśnił bo jak mówił przeczytał w książce... to nie jest zatem wiedza z poziomu gimnazjum, chyba że mówisz o samych krzyżówkach alleli, no to tak.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 21:10 

Online: 49d 10h 42m 28s
Jaco91 napisał(a):
Proszę Was, to jest wiedza z poziomu gimnazjum...

Haha, miałem dokładnie takie same skojarzenie kiedy czytałem ten temat :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj