* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 września 2013, 00:24 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Jeżeli chodzi o mnie to zdecydowanie łatwiej jest mi wyprowadzać samogłoski na głowę przy pomocy legato. Jak śpiewam sobie poszczególne dźwięki i łącze je sobie nawet we frazach to zachowuje to slsowe connection między poszczególnymi częściami głosu. Jak atakuje wysoki dźwięk jednorazowo to bywa tak, że traci on sporo mocy. Jak robię to tak, że dźwięki są połączone to poszczególne frazy równiej brzmią, nie pojawiają się różnice w barwie pod względem ciemności. Mnie śpiewanie legato pomogło w nauce gospodarowania oddechem. Biorąc nawet lekcje u Pani ze szkoły muzycznej byłem uczony, że na początku trzeba śpiewać frazy legato, dlatego, że lepiej można nauczyć się gospodarowania oddechem i można ujednolicić głos tak, że nie ma dużych skoków barwowych. Np. jak jedziesz sobie z dołu i masz więcej piersi to czym wchodzisz wyżej to łatwiej jest Ci ową pierś utrzymać, przez co barwa jest bardziej jednolita. Jak zaczniesz śpiewać staccato a nie masz dobrze ustawionego głosu to możesz wpaść w całkiem inne ustawienie w górze niż masz na dole, inne do tego stopnia, że głos stanie się niejednolity.*
Moim zdaniem Staccato to forma, która wymaga precyzyjnego ustawienia głosu i sporej świadomości a przede wszystkim większego doświadczenia, bo siekasz szybko dźwięki, które nie są ze sobą połączone i nie jest szczególnie łatwo w takim przypadku utrzymać barwowej jednolitości. Mnie osobiście zdecydowanie pomogło legato w wielu aspektach nauki.

*Ustawienie się zmienia z wysokością, jednak utrzymanie connection jest łatwiejsze śpiewając legato

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 września 2013, 13:19 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
niech jaco zrobi jakieś opcje lajkowania postów bo ja bym chętnie zalajkował pierwszy acarii i powyższy od Nashville'a

staccato jest trudniejsze od legato - i wydaje mi sie ze jest trudniejsze dla nizszych głosów jeszcze bardziej.

ryjcio w czym Ci pomogły ćwiczenia staccato? jakie efekty uzyskałeś ?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 29 września 2013, 00:18 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Paradoksalnie pomogły mi w stabilizacji oddechu przy frazach, częstokroć odpuszczałem podparcie oddechowe podczas schodzenia w dół. Co też udało mi się naprawić ćwiczeniami stacatto. Legato u mnie niestety nigdy nie działały. Wystarczy zapytać Oskara ;)

W ciągu dwóch tygodni będę nagrywał na setę z kapelą, to sobie posłuchasz.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj