* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 08:24 

Online: 1d 5h 11m 5s
GG: 0
http://w144.wrzuta.pl/audio/1mQostTTRWC ... nemo_cover
Słyszę ,że w tej piosence brzmię zbyt jasno .. staram się jakoś zaciemnić głos ( próbowałam tym sposobem z "ziewaniem" , a jest jakiś jeszcze ?). Czytałam o tym by "podwyższyć" krtań (nie wiem jak) , czy też by inaczej ułożyć język, ale jak tak układam język to strasznie mi niewygodnie śpiewać. Chciałabym kiedyś zaśpiewać "Wish i had an angel" ale to jest jeszcze dla mnie zbyt wysokie (chodzi o wokal Tarji, a nie taki pomiędzy jej wokalem, a Marco jak dużo osób w swoich coverach robi). Wiem ,że w nagraniu też na początku nie trafiłam w czasie i jestem pół sekundy za odpowiednią nutą ,dodałam "pogłos",którego jeszcze nie umiem kontrolować więc wybrałam domyślny :). A i są jakieś ćwiczenia na "wypchnięcie" dźwięku ? Bo czuję czasami jakbym w ustach trzymała dźwięk i tylko część jego wypuszczała ..

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 1 czerwca 2012, 19:52 

Online: 9h 55m 44s
Ach, widzę moje klimaty :D

1. Po pierwsze, mam pytanie. Czy chcesz śpiewać klasycznie czy też rozrywkowo? Bo z nagrania brzmisz bardziej na rozrywkę, no ale w 100% nie jestem pewna no i nie wiem jak byś chciała :)
2. Nie przyciemniaj barwy!! Masz piękną barwę, która wyewoluuje dopiero (ja śpiewam 3 rok operowo i dopiero teraz słyszę, że się wykształca, na to trzeba czasu). Poza tym wybrałaś piosenkę z ery nowej Tarji, a nie starej (Oceanborn na przykład), a Turunen śpiewa tutaj o wiele jaśniej niż na początku kariery. Przyciemniając na siłę barwę zatykasz się i nie będą ci szły góry, no i tutaj odnoszę się do tego ''wypychania'' dźwięku, jak to nazwałaś :) Po prostu nie ciśnij na ciemną barwę. Na barwę przyjdzie pora :)
3. Tempo. Każda piosenka ma określone tempo i rytm. Wiem, że własna interpretacja pozwala na samowolkę w tym temacie, ale najpierw radziłabym nauczyć się normalnie, a potem dodawać ozdobniki :)
4. Przy następnym nagraniu zmniejsz lub usuń pogłos! Masz ładny głos, którego chciałabym posłuchać bez ciągłego echa :)
5. Poćwicz oddech - nie czytaj tych wszystkich procedur, tylko po prostu się wyprostuj i weź głęboki oddech. Przeponą, mówiąc najprościej. Oddychaj sobie tak kilka razy dziennie i jak śpiewasz nie zapominaj o oddechu! To brzmi śmiesznie, ale śpiewając Słowika (Alabieva) miałam ten problem. Przejdzie z czasem :)
6. Angielski nie jest zły, ale staraj się śpiewać wyraźnie, możliwie jak najbardziej - wtedy spółgłoski wyciągną ci na przód samogłoski i twój głos zacznie 'brzmieć' bardziej. Gdy już to opanujesz, dopracujesz sobie według własnego gustu ozdobniki :)
7. Co do Wish I had an Angel - to nie jest wysoka piosenka, moja droga! :D Ostatni refren Nemo jest wyższy, jeśli śpiewa się go poprawnie. WIHAA mieści się w średnicy (w moim przypadku tej niższej średnicy), więc spokojnie dasz radę :) Nie zniechęcaj się i nagrywaj dalej! Może spróbowałabyś Sleeping sun? Jeśli wersja z 1998 roku jest zbyt 'ciemna', to masz jeszcze tą z 2005 roku :) (osobiście UWIELBIAM 1998, 2005 się nie równa do niej :D)
Jeśli masz jakieś pytania, to pisz śmiało :) Starałam się pominąć w wypowiedzi jakieś terminy, bo wiem jak to jest jak ktoś wyskoczy z profesjonalnym nazewnictwem, a odbiorca ma minę wtf?
Pozdrawiam ! \m/

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj