* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:27 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Wybaczcie jakość, ale jednak okazało się, że pierwsze nagranie, które miało być próbne, wypadło najlepiej. Jeśli faktycznie jakość jest fatalna, to dajcie znać, postaram się temu jakoś zaradzić - nagram i wrzucę lepszą.
A, jeszcze jedno - nagrałam to kompletnie bez emocji, bo jak się za bardzo wczuwam, to różnie to wychodzi. ;)

http://koem.wrzuta.pl/audio/8r34dDEOVN4/snil_mi_sie_sen

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 20:48 

Online: 3h 30m 39s
Bez emocji? Mi się wydaje, że emocje były zwłaszcza przy 2:50 i na końcu. Jakość mi nie przeszkadza. Masz bardzo ładną, ciemną barwę głosu, ale trzeba ją jeszcze dopracować, musisz ten głos jakoś "wyprowadzić", ale to już nie byle jaka sprawa. Spróbuj zaśpiewać bez 'vibrato', nie używaj go póki co. Trudno mi cokolwiek Ci doradzić, bo sama biorę lekcje, ale bez nich, nawet dzięki skarbnicy wiedzy, jaką jest internet, nie potrafiłabym się sama nauczyć śpiewać...
Także poćwicz trochę bez prób 'stworzenia' vibrato, tak żeby dźwięk był czysty i wrzuć ;))
Nie mogę się doczekać, bo był jeden taki moment... jakby przebłysk Tajry Turunen :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 19:51 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Mówiąc szczerze to ja bym tego nawet wibrato nie nazwała, bo imho to jest zwyczajnie trzęsący się głos. W ogóle mam wrażenie, że ty się okropnie spinasz. Było kilka momentów gdzie pokazała się ładna barwa, ale to 'wibrato' psuło efekt. Najfajniej brzmiałaś na "tylko wstyd" (2:30) :) A w ogóle to dobrze Ci się to śpiewa, bo to piosenka raczej na niższe głosy (z tego co pamiętam)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 21:14 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Deep napisał(a):
Także poćwicz trochę bez prób 'stworzenia' vibrato, tak żeby dźwięk był czysty i wrzuć ;))

Również bym to doradzała. : )
Deep napisał(a):
Nie mogę się doczekać, bo był jeden taki moment... jakby przebłysk Tajry Turunen :)

Bicz, plis.. TARJI Turunen. C ;
yen napisał(a):
Mówiąc szczerze to ja bym tego nawet wibrato nie nazwała, bo imho to jest zwyczajnie trzęsący się głos. W ogóle mam wrażenie, że ty się okropnie spinasz.

[2]

No i bez kitu, brzmisz, jakbyś się straszliwie spinała. A Twoje `vibrato` brzmi, jakbyś próbowała na siłę robić takie przeponowe (albo krtaniowe; nie pamiętam, które to ma wyjść samo, że tak powiem, tj. naturalnie, bo mnie się zdaje, że krtaniowe przychodzi mi łatwiej), lub, jakbyś się straszliwie stresowała.

Ale nie, yen, piosenka jest na mezzosopran. ; )

Edit: Oborze! ; D Pomyliłam Mille z Rodelindą (nawet nie wiem, dlaczego!), a przecież Mille to sopran, nie mezzo tak, jak Rodelinda. Już wiem zatem, skąd to pytanie yen o to, czy nie jest Ci niewygodnie śpiewać! ; D Jestem taka odkrywcza.

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 kwietnia 2012, 03:49 

Fakt, z "vibrattem" czy co to tam jest mam problem, raz na jakiś czas wyjdzie mi poprawne - krtaniowe, ale tak to cały czas robię przeponowe i weszło mi to już w sumie w nawyk. Chociaż z drugiej strony ponoć oznaką poprawnego vibratta jest taka jakby wibracja na ustach, a to czuję jak najbardziej.
Z tym spinaniem to faktycznie macie rację, może to wina tonacji? A śpiewa mi się to całkiem dobrze, zresztą często soprany wykonują ten utwór.

Jeszcze dzisiaj nagram to jeszcze raz, bez "vibratto", chociaż jak sobie próbowałam, to brzmi to okropnie nijako. Ale może to wina podparcia.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 kwietnia 2012, 08:53 

Online: 1192d 22h 38m 27s
imho ty nie masz problemu z wibratem, tylko masz ogólnie kiepskie ustawienie i to wibrato jest tylko jednym z tego objawow

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 kwietnia 2012, 09:36 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
No właśnie wg. mnie najłatwiej przychodzi to krtaniowe, a nie przeponowe, ale może ja to po prostu tak odczuwam, a jest inaczej.
Nagraj zatem jeszcze raz i daj tutaj, nie robiąc następnego tematu, ale nie wycinaj też poprzedniego. Będzie jakiś punkt odniesienia przy porównywaniu, a poza tym, jakaś inna osoba wchodząc tutaj i czytając nasze wypociny, będzie wiedziała o czym rozmowa. C ;

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 kwietnia 2012, 15:19 

Online: 19d 8h 17s
Nie wiem jak jeszcze Ci nikt tutaj nie zwrócił uwagi na to, ale większość dźwięków jest nietrafiona, pod dźwiękiem przez większość czasu jesteś, końcówka krzyczana niestety boli, bo dźwięki z kosmosu wzięłaś, i taką bardzo nieprzyjemną barwą w dodatku. Rytm skopałaś, brzmi jakbyś tego nie znała. Zero frazowania. O "wibrato" już się wypowiedzieli. No i tak jak Ryju gada, twangu daj, bo bez tego dobrze nie zabrzmisz jakbyś nie próbowała.
Ciężko będzie, bo masz wszystkie błędy techniczne, jak i czysto muzyczne jakie można mieć, sorry.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 kwietnia 2012, 19:55 

Zgodzę się, większość dźwięków jest w ogóle wyżej niż być powinna, hm, chyba to serio nie moja tonacja.

Dobra, teraz trochę poopowiadam. Otóż, sprawdziłam swoje podparcie (metoda ze świeczką) i na całej mojej skali podparcie mam dobre. Może po prostu za lekko (nie wiem, jak to określić) zaśpiewałam? W każdym razie siedzę nad tym dalej, próbuję i nic, jak zacznę ładnie z podparciem, to je tracę. WTF?

Tak w ogóle to chyba jednak muszę nagrać coś innego. ;)

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2012, 19:41 

Ołkej, ołkej, moja wina, po prostu miałam jakoś debilnie zakodowane, że twang = podparcie. Nie, nie wiem, skąd mi się to wzięło.

EDIT:
Pojawił się mój debilizm w tym momencie. Ćwiczenia na twang robiłam (robię je od dawna, nie wiedząc, że to na twang, lol), wychodzą mi świetnie, ale nijak nie potrafię przełożyć tego na śpiew. Może mi ktoś łopatologicznie to wytłumaczyć? Będę dźwięczna.

Sowa Opery

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj