* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 16:01 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
O rany, serio tak to robisz? Serio nagrywasz w taki sposób dlatego, że chcesz mieć podkład z głośników nagrany na mikrofonie? I o brzmienie obwiniasz sprzęt czy co właściwie?

Eh.

0. Pobierasz z neta podkład bez ścieżki wokalnej. Do wielu piosenek są takie na jutubie, wystarczy wpisać "instrumental" czy coś w tym stylu i można pobrać przez konwerter jutuba do mp3 - kijowa jakość ale nie potrzebujesz na razie lepszej.
1. Słuchawki. Ubierasz je i nie puszczasz nic z głośników
2. Puszczasz sobie pobrany podkład na słuchawkach (najlepiej wrzuciwszy go do softu nagrywającego jak Reaper i używając go do odtwarzania) i nagrywasz się trzymając mikrofon normalnie gdzieś tuż przy ustach, tak żeby nie przesterować (tu też należy ustawić odpowiednio soft, dostosowując gain).
3. Masz swój wokal jako jedną ścieżkę
4. Podkład jako drugą ścieżkę
5. Przesuwasz lekko tak, żeby się synchronizowały
6. Dopasowujesz głośności
7. Jak ci się chce to bawisz się z korekcją i dynamiką poszczególnych ścieżek, zwłaszcza wokalnej
8. Zapisujesz
9. Gotowe

To są podstawy. I jeśli potrzebowałeś nagrać trzysta piosenek, żeby do tego dojść i spytać o to otwarcie, to słabo.

Oczywiście nie będzie to profesjonalne studyjne nagranie - będzie wciąż chałupnicze. Ale sam zobaczysz istotną poprawę.

A anielica pewnie ma małą ukrytą słuchaweczkę lub kolumny i dobrze dobrane kierunkowości oraz wywalenie przesłuchów z miksu. Zdaje się, że zwykle łączy się kolumnę i słuchawki dla najlepszej wygody śpiewania. Ale póki co spróbuj popracować na słuchawkach, a potem możesz się bawić w łączenie technik.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:55 

Online: 214d 12h 55m 49s
Jaśminowy: 1:20 - tam masz otwartą samogłoskę i jakoś mniej lub bardziej świadomie zdejmujesz wszystkie fałszywe holdy, będące w praktyce spinami. Czego efektem jest nawet sensowny dźwięk. Spróbuj zrobić to "o" tylko delikatniej i ciszej, tak, żeby wpaść w neutral. I jak odkryjesz, że nadal masz to bez zacisku to pierdyknij nam nagranko jakiegoś smęta, wiesz, w stylu "Chodź, przytul, przebacz".

Tylko zabierz się do tego porządnie. Najpierw sobie to prześpiewaj w myślach, jak ma to zabrzmieć. Kilka razy. Po słowie. potem linijeczce. Potem zwrotkami. Cały utwór.
Dopiero jak utworzysz tę wizję zabierz się za realne ćwiczenia na głos!
I tą samą metodą, nie czujesz jakiejś frazy - spróbuj inaczej.
Jak po paru dniach i kilku godzinach ćwiczeń coś sensownego Ci wyjdzie to wrzuć nam nagranie, takie żeby nie było przesterowań z mikrofonu.

Dasz radę? Mam nadzieję, że tak, bo chętnie bym czegoś takiego posłuchał.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 20:56 

Online: 19d 1h 24m 17s
GG: 0
Bardzo Was podziwiam za cierpliwość. Myślicie, że takie porady dadzą coś osobie o takich możliwościach intelektualnych?

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:57 

Online: 16d 22h 5s
Cytuj:
O rany, serio tak to robisz? Serio nagrywasz w taki sposób dlatego, że chcesz mieć podkład z głośników nagrany na mikrofonie? I o brzmienie obwiniasz sprzęt czy co właściwie?

Eh.

0. Pobierasz z neta podkład bez ścieżki wokalnej. Do wielu piosenek są takie na jutubie, wystarczy wpisać "instrumental" czy coś w tym stylu i można pobrać przez konwerter jutuba do mp3 - kijowa jakość ale nie potrzebujesz na razie lepszej.
2. Puszczasz sobie pobrany podkład na słuchawkach (najlepiej wrzuciwszy go do softu nagrywającego jak Reaper i używając go do odtwarzania) i nagrywasz się trzymając mikrofon normalnie gdzieś tuż przy ustach, tak żeby nie przesterować (tu też należy ustawić odpowiednio soft, dostosowując gain).
7. Jak ci się chce to bawisz się z korekcją i dynamiką poszczególnych ścieżek, zwłaszcza wokalnej
8. Zapisujesz
9. Gotowe

To są podstawy. I jeśli potrzebowałeś nagrać trzysta piosenek, żeby do tego dojść i spytać o to otwarcie, to słabo.

Oczywiście nie będzie to profesjonalne studyjne nagranie - będzie wciąż chałupnicze. Ale sam zobaczysz istotną poprawę.

A anielica pewnie ma małą ukrytą słuchaweczkę lub kolumny i dobrze dobrane kierunkowości oraz wywalenie przesłuchów z miksu. Zdaje się, że zwykle łączy się kolumnę i słuchawki dla najlepszej wygody śpiewania. Ale póki co spróbuj popracować na słuchawkach, a potem możesz się bawić w łączenie technik.

Dokładnie tak, nagrywam trzymając mikrofon daleko od ust żeby ściągał chociaż częściowo dźwięk z głośników, i daje dużą głośność muzyki żeby właśnie mikrofon ją łapał. Nie obwiniam sprzętu o brzmienie, mikrofon jest w miarę dobry tylko przez trzymanie go z dala od ust tracę na jakości dźwięku i na całej reszcie którą można z niego wykrzesać, muszę wspomagać się ustawianiem większej czułości na mikserze żeby wypośrodkować ściąganie muzy z głośników a jednocześnie żeby dźwięk wokalu był w miarę dobry. Śmieszne? Tak po prostu się nauczyłem, wiedziałem od dawna, że można to zrobić inaczej posiadając mikrofon i mikser ale zwyczajnie nie chciało mi się nauczyć.
Ta dziewczyna Sara Farell nie ma żadnej ukrytej słuchaweczki raczej, przynajmniej nie widać tego, i wątpię żeby coś takiego miała. Słuchawki w tej chwili odpadają, nie mam żadnych sensownych i nie mam pieniędzy na nie. Czyli zostaje opcja kolumn, mam głośniki jeden grzyb, czyli jak puszczę sobię wybrany podkład na głośnikach, bo słuchawki odpadają na ten moment i jednocześnie będę śpiewał to mikrofon ściągnie nieco muzyki z głośników zapewne mniej, bo będę miał go przy samych ustach, to co właściwie mi to zmieni?

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 22:02 

Online: 19d 1h 24m 17s
Nie masz kilkunastu złotych na słuchawki? No tak, po co kupować słuchawki przy możliwości, że mikrofon zbierze TROCHĘ instrumentalu, nie? Lepiej nagrywać cały instrumental i to jeszcze z wokalistą. Fajne masz priorytety.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 13:04 

Online: 6d 17h 9m 25s
JaśminowyLew napisał(a):
Cytuj:

Eh.

8. Zapisujesz
9. Gotowe

Dokładnie tak, nagrywam trzymając mikrofon daleko od ust żeby ściągał chociaż częściowo dźwięk z głośników, i daje dużą głośność muzyki żeby właśnie mikrofon ją łapał. Nie obwiniam sprzętu o brzmienie, mikrofon jest w miarę dobry tylko przez trzymanie go z dala od ust tracę na jakości dźwięku i na całej reszcie którą można z niego wykrzesać, muszę wspomagać się ustawianiem większej czułości na mikserze żeby wypośrodkować ściąganie muzy z głośników a jednocześnie żeby dźwięk wokalu był w miarę dobry. Śmieszne? Tak po prostu się nauczyłem, wiedziałem od dawna, że można to zrobić inaczej posiadając mikrofon i mikser ale zwyczajnie nie chciało mi się nauczyć.
Ta dziewczyna Sara Farell nie ma żadnej ukrytej słuchaweczki raczej, przynajmniej nie widać tego, i wątpię żeby coś takiego miała. Słuchawki w tej chwili odpadają, nie mam żadnych sensownych i nie mam pieniędzy na nie. Czyli zostaje opcja kolumn, mam głośniki jeden grzyb, czyli jak puszczę sobię wybrany podkład na głośnikach, bo słuchawki odpadają na ten moment i jednocześnie będę śpiewał to mikrofon ściągnie nieco muzyki z głośników zapewne mniej, bo będę miał go przy samych ustach, to co właściwie mi to zmieni?

Kup sobie interfejs, koszt dobrej używki to 150 zł, podłączasz mikrofon do swojej karty kablem xlr (15 zł) i nagrywasz w dobrej jakości za pomocą programu DAW, nawet ten głupi audacity daję radę.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 14:05 

Już prawie wszystko wiem, mam już na kompie program audacity i podkład instrumentalny w mp3. Obejrzałem ten poradnik:
https://www.youtube.com/watch?v=YqyQ9uubMpA
Tylko jednej rzeczy nie rozumiem, dlaczego ona wkleja oprócz podkładu instrumentalnego także utwór z głosem wokalisty? A potem to kasuje.
Jutro spróbuje nagrać w ten sposób, na pewno trzeba będzie sporo zmniejszyć czułość na mikserze, bo mam w tej chwili ustawioną na ponad pół żeby dźwięk był nie przesterowany.
Wie ktoś z was do czego służy na mikserze przycisk to main mix ?I pokrętło comp? Nigdy tego nie używałem, wiem mam instrukcję, ale wy pewnie wiecie konkretnie do czego to służy.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 12:15 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Nie chcę psuć wam zabawy, ale zrobimy tak:
Jasminowy, wrzucisz do opisu jednego ze swoich filmikow w pierwszej linijce slowa "jasminowy lew forum strefa glosu". Nastepnie wrzucisz ten link tutaj w tym temacie lub wyslesz mi go na prv.

Chce w ten sposob zweryfikowac czy to rzeczywiscie Twoje konto na YT.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 12:23 

Online: 6d 17h 9m 25s
To byłby dopiero mistrz Trollowaniaaaaaaaaaaa, jeśli się okaże co innego xD

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 12:54 

No tak już umiem nagrywać w audacity z tym, że jest jeden problem, nie ma tam możliwości dodania obrazu z kamerki, także jaki program ściągnąć żebym mógł nałożyć ściężkę wokalną na podkład ale z obrazem?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj