* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 29 października 2015, 09:41 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Trudno powiedzieć czy ma problem z podparciem, bo z tego co kiedyś slyszalem spiewa na żywo bardzo fajnie. Występy sceniczne z perspektywy zawodowego muzyka nie są takie proste. Nie wystarczy stać i spiewac, trzeba sie ruszać, zabawiać publiczność, opanować tremę. Później się wraca do hotelu i wstaje wczesnie rano następnego dnia, bo trzeba jechac na drugi koniec Polski zagrac koncert. Jak się nie wyśpisz to organizatora imprezy nie obchodzi czy sie dobrze czujesz czy nie. Ja bym byl ostrożny z wyciąganiem wnioskow w kierunku wokalu jeżeli chodzi o zawodowych muzyków. No ale nie offtopujmy zbytnio :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 29 października 2015, 18:11 

Online: 23h 55m 21s
GG: 0
Nashville napisał(a):
Trudno powiedzieć czy ma problem z podparciem, bo z tego co kiedyś slyszalem spiewa na żywo bardzo fajnie. Występy sceniczne z perspektywy zawodowego muzyka nie są takie proste. Nie wystarczy stać i spiewac, trzeba sie ruszać, zabawiać publiczność, opanować tremę. Później się wraca do hotelu i wstaje wczesnie rano następnego dnia, bo trzeba jechac na drugi koniec Polski zagrac koncert. Jak się nie wyśpisz to organizatora imprezy nie obchodzi czy sie dobrze czujesz czy nie. Ja bym byl ostrożny z wyciąganiem wnioskow w kierunku wokalu jeżeli chodzi o zawodowych muzyków. No ale nie offtopujmy zbytnio :)

Ja to wszystko rozumiem. Ale pamiętam, że kwestia w wywiadzie dotyczyła dokładnie wydobywania głosu, dbania o głos etc.
Ale halt. Dość oftopa - to wywody na inne dyskusje. ;P

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 29 października 2015, 19:04 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
BTW. Słuchałem raz Trójki i Pani Natalia mówiła zachrypniętym głosem , że jej się na scenie często ciemno przed oczyma robi i że "nie wiecie jaki to wysiłek..." Smutłem :(
Bardzo lubię jej głos. Straszny żal, że nęka ją tak podstawowy błąd z podparciem.. czemu?

Bo to nie wina podparcia zapewne.

Nie dość że jest chuda to jeszcze ma skinny fat, czyli ćwiczyć dużo nie ćwiczy, po prostu nie je.
Śpiew wymaga kondycji i całkiem niezłej siły.
Sadolin wspominała w książce, że często problemy z wydobywaniem głosu u kogoś kończyły się na tym, że okazywało się iż jest za słaba fizycznie do śpiewu.

Górniakowa niby też jest chuda, ale tańczyła w tańcu z gwiazdami. Więc i kondycja i siła jest.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 30 października 2015, 07:16 

Proszę moderatorów o oddzielenie dyskusji do nowego tematu o wokalistach

RaksoAturach napisał(a):
Cytuj:
BTW. Słuchałem raz Trójki i Pani Natalia mówiła zachrypniętym głosem , że jej się na scenie często ciemno przed oczyma robi i że "nie wiecie jaki to wysiłek..." Smutłem :(
Bardzo lubię jej głos. Straszny żal, że nęka ją tak podstawowy błąd z podparciem.. czemu?

Bo to nie wina podparcia zapewne.

Nie dość że jest chuda to jeszcze ma skinny fat, czyli ćwiczyć dużo nie ćwiczy, po prostu nie je.
Śpiew wymaga kondycji i całkiem niezłej siły.
Sadolin wspominała w książce, że często problemy z wydobywaniem głosu u kogoś kończyły się na tym, że okazywało się iż jest za słaba fizycznie do śpiewu.

Górniakowa niby też jest chuda, ale tańczyła w tańcu z gwiazdami. Więc i kondycja i siła jest.

Aha. No dobra. Czyli dobrze podpiera i w ogóle technikę ma ghit, tylko ma chudą nogę i brak absów, i mięśnie pleców słabe więc słabo podpie.... yyy czy aby nie wracamy do punktu wyjścia?
Na co przekłada się dobra kondycja fizyczna?
Rakso, mi wydaję się, że ona śpiewa na bardzo płytkim oddechu. Od zawsze miałem takie wrażenie. Ale ja się nie znam.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 31 października 2015, 22:13 

Cytuj:
Aha. No dobra. Czyli dobrze podpiera i w ogóle technikę ma ghit, tylko ma chudą nogę i brak absów, i mięśnie pleców słabe więc słabo podpie.... yyy czy aby nie wracamy do punktu wyjścia?
Na co przekłada się dobra kondycja fizyczna?

Na większą pojemność płuc i możliwość dłuższego ćwiczenia w strefie tlenowej.
Śpiewanie podnosi ciśnienie, puls i wymaga pracy mięśni. Tak jak bieganie. Jak ktoś umie przebiec maratony to i śpiewać będzie w stanie 3 godziny. A jak nie, no to padnie szybciej niż powstanie.

To tak jakbyś się pytał, czy jest wymagana kondycja do gotowania.
Jak posiedzisz w gastronomii cały dzień i pozapierdzielasz, to sam sobie odpowiesz na to pytanie :D
Tak samo z remontowaniem. Weź wal szpachlą cały dzień. Wynoś gruz, maluj ściany, etc etc. To nie jest siedzenie na siłowni ale do cholery to wymaga kondycji i trochę siły :D
Jak jesteś kobitką 170cm 45kg wagi, to byś się zesrał to tego nie zrobisz. I tak samo jest ze śpiewaniem.

Cytuj:
Rakso, mi wydaję się, że ona śpiewa na bardzo płytkim oddechu. Od zawsze miałem takie wrażenie. Ale ja się nie znam.

CVT mówi - duży oddech, szczególnie w rozrywce jest niewskazany. I ja się z tym zgadzam. No tyle.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 08:12 

RaksoAturach.
Chyba mnie nie rozumiesz. Moje pytanie o kondycję fizyczną było retoryczne. Ty nie widzisz związku między kondycją
a podparciem?

Cytuj:
CVT mówi - duży oddech, szczególnie w rozrywce jest niewskazany. I ja się z tym zgadzam. No tyle.

Oczywiście. Z tym, że zbyt mały też jest be.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 11:59 

Podparcie jest przede wszystkim procesem.

Możesz być 2 metrową świnią na koksie a będziesz piszczał jak dziewczynka bo zabraknie ci koordynacji.

Jest różnica między niepoprawnym podpieraniem (brak podparcia), a brakiem siły fizycznej który uniemożliwia dodanie większej ilości podparcia (brak podparcia). Przyczyny różne, ale efekt ten sam.

Cytuj:

Ile to dla ciebie zbyt mały? Taka ilość jak do mowy wystarcza spokojnie do większości zaśpiewów.
A im mniej powietrza w płucach tym więcej podparcia trzeba użyć więc wracamy do pierwotnej kwestii. Braku siły fizycznej.

Więc żebyśmy się zrozumieli. Przybysz prawdopodobnie koordynację posiada (bo bez podpierania to by się zjechała szybciutko), ale nie ma odpowiedniej siły fizycznej, więc męczy się bardzo na koncertach i często tego podparcia nie ma (z braku energii).

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 12:27 

RaksoAturach napisał(a):
Podparcie jest przede wszystkim procesem.

Możesz być 2 metrową świnią na koksie a będziesz piszczał jak dziewczynka bo zabraknie ci koordynacji.

Jest różnica między niepoprawnym podpieraniem (brak podparcia), a brakiem siły fizycznej który uniemożliwia dodanie większej ilości podparcia (brak podparcia). Przyczyny różne, ale efekt ten sam.

Cytuj:

Ile to dla ciebie zbyt mały? Taka ilość jak do mowy wystarcza spokojnie do większości zaśpiewów.
A im mniej powietrza w płucach tym więcej podparcia trzeba użyć więc wracamy do pierwotnej kwestii. Braku siły fizycznej.

Więc żebyśmy się zrozumieli. Przybysz prawdopodobnie koordynację posiada (bo bez podpierania to by się zjechała szybciutko), ale nie ma odpowiedniej siły fizycznej, więc męczy się bardzo na koncertach i często tego podparcia nie ma (z braku energii).

Żeby przeprowadzić analizę powyższych zagadnień u Pani Natalii Przybysz , należałoby być jej trenerem wokalnym albo przynajmniej być w jej bliskim otoczeniu.
Uzgodnijmy więc, że są to tylko nasze luźne dywagacje.

Nie musisz mi tłumaczyć czym jest podparcie.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 13:38 

Krogulec to ty napisałeś że:
Cytuj:

Ja tu nie widzę wydaje mi się albo mam takie wrażenie, tylko stwierdzenie.

Ja za to napisałem:
Cytuj:
Przybysz prawdopodobnie koordynację posiada

Więc o tych dywagacjach to sam sobie uzgodniłeś co najwyżej.

Cytuj:

Napisałem że można nie posiadać podparcia na kilka różnych sposobów.
Nie tłumaczyłem czym jest podparcie. Nie rozumiem skąd to stwierdzenie.

Z dobrej kondycji nie ma automatycznie podparcia, więc nie ma związku między podparciem a kondycją.
Jest za to związek między brakiem kondycji, a brakiem podparcia.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 18:02 

RaksoAturach napisał(a):
Krogulec to ty napisałeś że:
Cytuj:

Ja tu nie widzę wydaje mi się albo mam takie wrażenie, tylko stwierdzenie.

Ja za to napisałem:
Cytuj:
Przybysz prawdopodobnie koordynację posiada

Więc o tych dywagacjach to sam sobie uzgodniłeś co najwyżej.

Cytuj:

Napisałem że można nie posiadać podparcia na kilka różnych sposobów.
Nie tłumaczyłem czym jest podparcie. Nie rozumiem skąd to stwierdzenie.

Z dobrej kondycji nie ma automatycznie podparcia, więc nie ma związku między podparciem a kondycją.
Jest za to związek między brakiem kondycji, a brakiem podparcia.

No to przepraszam. Może inaczej to zaznaczę - Ja dywaguję, gdyż nie posiadam odpowiedniej wiedzy na temat nadmienionego problemu Natalii Przybysz, nie jestem jej trenerem wokalnym dietetykiem ani choćby znajomym.

OK?

Bardzo chętnie bym pogadał o tym normalnie , bo na forum to zawsze jest te wrażenie ataku i kontrataku.
Czego cholernie nie trawię.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj