* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 16:28 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
dobrze jest, glos ci sie chwieje to znaczy ze jeszcze podparcie, pocwicz syczenie, robisz 'ssssss' i utrzymujesz poziom glosnosci identyczny, zadnych skokow, wahań, nic, tak z 30 sekund potrzymac taki syk, a potem zrob z tego dzwiek.

jak idziesz po skali to fajnie przechodzisz w falset, tylko po co ? zwiekszasz podparcie i jedziesz dalej w skali, dzwieki sa luźne wiec jesteś wstanie, nie napinaj gardla tylko pracuj przepona i nie pozwol zeby żebra sie schodzily do pozycji wyjsciowej, maja zostac rozwarte a brzuch sie cofa.

podparcie sie konczy wtedy kiedy brzucha cofnac sie nie da, zeber nie ma juz jak trzymac itd - nie dopuszczaj do takiej sytuacji.
mniej powietrza, mniej mniej mniej, powietrze w spiewaniu to twoj wrog, nawet jak spiewasz w neutralu i masz powietrze, to powinno byc go tak na prawde jak najmniej tylko sie da. potem nalozysz chrype i sie wszystko rozwali. bez powietrza ! :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 16:42 

Online: 41d 3h 17m 46s
Jeszcze się zastanawiałem czy przypadkiem nie wchodzi mi nos jakimś cudem, dlatego jeszcze przed nagraniem sprawdzałem zatykając go czy dźwięk mi się zmieni, na szczęście tak się nie stało. Ale niestety mam tendencję do tego, że nos mi czasem wchodzi. Wiem o jakich ćwiczeniach mówisz w cholerę tego miałem jak śpiewałem na chórze. Z resztą złą miałem sylwetkę podczas nagrywania próbki i zdaję sobie z tego sprawę, jakbym poprawił się lepiej na krześle to głos byłyby zdecydowanie lepiej podparty.
Co do falsetu, sam mi wskoczył, po prostu G3 to to jeszcze dla mnie za wysoko i tak się dziwię, że udało mi się na pełnym głosie dotrwać do F3. Albo to jakaś blokada psychiczna.
Co do powietrza to staram się, śpiewam przed świecą no i próbuję żeby nie zgasła,a to takie proste nie jest ;P
A co do wciągania brzucha to ja to zwykle robiłem do tej pory gdy czułem, że mi się powietrze kończy, a trzeba przytrzymać dźwięk jeszcze przez moment. Zwykle wytrzymywałem jeszcze z 2-4 sekundy wciągając.
Ale jeżeli twang jest w miarę opanowany to nasuwa mi się kolejne pytanie. Jak tak sobie ćwiczę to jest spoko twangować bo to zwykle śpiewa się po sąsiadujących dźwiękach, gorzej to już wychodzi w momencie kiedy mam zaśpiewać jakąś piosenkę, nie potrafię jakoś wtedy dobrze dodać przydźwięku. Jest na to jakiś sposób oprócz długich ćwiczeń? ;D

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:24 

no trzeba byc wyluzowanym, to jest ciezka sprawa przeniesc technike do piosenki, ale to powoli wchodzi.

operuj przepona w piosence, nie gardlem, gardlo zostaw w spokoju, jakby bylo koscią której sie nie rusza, chyba ze zmieniasz styl spiewania, to wiadomo trzeba nieznacznie wszystko zmienic zeby dobrze weszlo, ale jesli siedzisz w jakims konkretnym trybie i w nim zostajesz to jedyne operacje powinienes wykonywac przeponą. jesli cokolwiek sie zaciska, meczy itd to z gory mozna zalozyc ze szwankuje podparcie, a jesli z podparciem jest ok to za malo przydzwieku (to dopiero na wyzszych dzwiekach) albo uzywasz samogloski z innego trybu.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:31 

Cholernie ciężka sprawa przenieść technikę do piosenki przynajmniej dla mnie.
Jeżeli chodzi o tryby to jestem strasznym laikiem więc używanie samogłoski z innego trybu nie przemawia do mnie ;P Ale powoli postaram się je wszystkie ogarnąć tutaj na forum widzę że już nie ma opisów różnych trybów więc poszukam gdzie indziej.
Podejrzewam, że do tej pory używałem jedynie Overdrive i Neutral. A te próbkę, którą wstawiłem to w neutralu była? Oczywiście do momentu kiedy nie wszedłem w falset. No i w tej próbce chyba było wszystko okey, bo nie czułem ani bólu, ani nie męczyłem się (pomijając fakt, że pod koniec już mi trochę oddechu brakowało ;p)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:49 

no cieżka, trzeba cwiczyć, być wyluzowanym i skupionym i wtedy idzie duzo latwiej, ale nie wszystko na raz i jednego dnia, bo technika musi być poparta psychiką.

no wlasciwie tak, glosnosc masz raczej neutralową w tym nagraniu, ale w neutralu też może być sporo przydzwieku, to nie jest problem.

a co do samoglosek z trybów różnych - zadna filozofia.

w neutralu mozesz uzywac wszystkich samogłosek, w curbingu masz a , i , u , y - przymknięte lekko samogłoski, wiesz jak sie spiewa np. uuuuu, na e1 dajmy na to, to to jest takie cierpiętne, bolesne i srednio glosne - to jest curbing

w overdrive masz e i o - zeby zrobic overdrive potrzebujesz podeprzeć dzwiek, trzeba czuć ze przepona naciska na flaki , ze tam jest ciężar tego głosu, głośnosci i całej reszty, w gardle nie ma nic, jakby go wlasciwie w ogole nie bylo.

a edge to jest w przybliżeniu czysty przydzwięk w maksymalnej ilości, najlepiej jest go robić na axlowym 'eeee' takim jak Ci pokazałem w swoim nagraniu dzisiejszym. może też być 'a' i 'i' ale tam chodzi o to że musisz je upodobnic do tego e, zeby to wyszlo.

tak samo masz akcje, chcesz zaspiewać słowo 'już' - chcesz je walnąć mocniej, curbing brzmi zbyt bolesnie akurat na jakiejs wysokosci (niewazne jakiej), tak po prostu stwierdzasz, ze curb ci nie pasuje i wolałbyś walnac overdrive, wiec nie spiewasz (fotnetycznie) juuuuusz , tylko joooooosz - ustawiasz gardło do overdrive'owego "O" , troszke dodajesz tego u, i tak sie temu nikt nie przyglada dokladnie. to jest podmienianie samogłosek, wszystko tak mozna podmienić,

posluchaj Eat the Rich Aeromisth, bardzo dobry przyklad, refren leci wyraznie 'it de reeeeeeeecz' zamiast 'it de riiiiicz' - 'i' nie ma tyle mocy, bo to przykmnieta samogloska, wiec sie spiewa przez e zeby te moc uwolnic, prosta sprawa, jak wezmiesz tekst i przeglądniesz w nim samogłoski to wszystko jest jak na tacy.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 18:01 

Z resztą czytałem, że overdrive u mężczyzn można śpiewać maksymalnie do C2.
Okey, dzięki wielkie za wszystkie informacje ;D W takim wypadku biorę się za ćwiczenia, podparcie i twang, a potem spróbuję edge lub creaking. Na razie chyba wszystko jest na dobrej drodze, przyzwoicie to wszystko brzmi. ;) Tym bardziej się mobilizuje czytając, że komuś podoba się moja barwa głosu :D

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 18:28 

no czyli praktycznie cała skala ;]
c2 to cholernie wysoko, rzadko sie spiewa taki dzwiek, pozatym c2 w overdrive wymaga juz takiej ilosci podparcia i tyle kosztuje, że zwyczajnie lepiej to zamienic juz ton wczesniej na edge bo straty brzmienia nie ma, nawet lepiej brzmią te bardzo wysokie dzwieki jak są przeszywająco ztwangowane. no ale co kto lubi

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 18:38 

Czy ja wiem czy C2 to tak wysoko? Na próbce dotarłem do C3 (co prawda falsetem) Ogólnie zaczynam utwierdzać w przekonaniu, że dość szeroką mam skale D0/E0 do F3/G3 Barwowo jestem takim barytonem/ niższym tenorem

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 18:50 

uzywasz błednego zapisu, dotarłes do c2 falsetem nie c3 , c3 to sopranowe c ktore jest oktawe wyzej od tego ktore zaspiewales falsetem :>

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 19:03 

A no chyba, że mój błąd ;p w każdym bądź razie jestem zadowolony ze swoich 2 oktaw + tercji ^^

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj